Telefonsko naročanje na 031-647-815

Zunajtelesna terapija z udarnimi valovi – povrnitev neboleče gibljivosti

Zunajtelesna terapija z udarnimi valovi (extracorporeal shock wave therapy – ESWT) je učinkovita metoda zdravljenja kit in vezi mišično-skeletnega sistema. Dolgoletne izkušnje so potrdile, da so patološke spremembe kit, vezi, sklepnih ovojnic in mišic, ki so vzrok bolečinam, mogoče sistematično odstraniti s tem inovativnim terapevtskim pristopom.

Terapija z udarnimi valovi je s strani usposobljenega terapevta zelo učinkovit postopek zdravljenja bolečine, akutne ali kronične, v mišicah ali kitah z minimalnimi tveganji ali stranskimi učinki.

Kaj je ESWT?

Zunajtelesna terapija z udarnimi valovi (ESWT) je moderna in zelo učinkovita metoda zdravljenja: boleči predeli telesa so obsevani z visoko energetskimi zvočnimi valovi. S tem inovativnim pristopom je mogoče sistematično odstranjevanje patološke spremenjenosti kit, vezi, sklepnih ovojnic, mišic in kosti.

Ugodni učinki zdravljenja se opazijo že po eni do dveh terapijah, s čimer se izboljša vaša kakovost življenja.

 

Kaj so udarni valovi?

Udarni valovi so slišni visokoenergetski zvočni valovi. Pojavljajo se v atmosferi, na primer med udarci strele ali ob prebitju zvočnega zidu letal. V medicinskem svetu so udarne valove uporabljali okoli leta 1980 za razbitje ledvičnih kamnov. V tej sodobni terapiji se energija pretaka iz prostora, kjer se proizvaja, na boleče predele telesa, kjer sprosti svoje zdravilne učinke.

Po zadnjih raziskavah ima ESWT dolgoročni regenerativni učinek ter takojšen protibolečinski in protivnetni učinek na tkiva. Poveča prekrvitev v obravnavanih tkivih, povzroči še ne popolno razjasnjene spremembe na celičnem nivoju, ki pospešijo celjenje kostnih zlomov in celjenje poškodovanih kit ( kaže da vplivajo na rast in diferenciacijo celic kostnega mozga in proliferacijo in stimulacijo kolagena tipa I. v »osteoblast – like« celicah, proliferacijo in diferenciacijo osteoblastov, povzročajo neoangiogenezo, inhibirajo osteoklastogenezo – verjetno preko vpliva na rastne faktorje).

 

Katere bolezni zdravimo?

Rama in vrat
 • boleča rama
 • kalcinirajoči tendinitis
 • vratni sindrom
 • boleče prožilne točke boleče rame (Trigger points, prej imenovane miogeloze, so občutljive točke v otipljivo napetih snopih mišičnih vlaken. Trigger points povzročajo bolečino med gibanjem, včasih celo v mirovanju. Značilna lastnost trigger points je, da sevajo bolečino.)
 • boleče prožilne točke vratnega sindroma (chronic neck pain)

ESWT zdravljenje kalcinirajočega tendinitisa (calcareous shoulder) – Pri kalcinirajočemu tendinitisu so v kitah in narastiščih kit kalcijevi depoziti. Zato tej bolezni pravimo tudi kalcinirajoča rama. Najpogosteje je prizadeta tetiva mišice supraspinatus. Kalcinacije povzročajo akutno vnetje kite. To vnetno dogajanje se večinoma občuti ne le kot boleče gibanje temveč tudi kot bolečina ponoči oz. v mirovanju.

Ahilova tetiva in peta
 • Ahilodinija (kronični bolečinski sindrom Ahilove tetive)
 • Krč mišic v podplatu
 • Plantarni fasciitis

ESWT zdravljenje Ahilove tetive (sindrom kronične bolezni Ahilove tetive) – Ahilodinija je sindrom bolečine v Ahilovi tetivi, ki se razširja na meča in kost pete. Vzrok zanj je lokalna, predvsem pa kronična obraba Ahilove tetive.

ESWT zdravljenje plantarnega fascitisa in trn petnice – Trn petnice je koščen izrastek na kosti pete, ki se lahko pojavi na podplatu bodisi zadaj ali pa na dnu kosti. Spodnji petin izrastek je občasno povezan z vnetjem plantarne tetive na podplatu, ki se imenuje plantarni fasciitis.

Koleno in golen

ESWT zdravljenje patelarnega tendinitisa (skakalno koleno) – Vnetje patelarnega ligamenta ali kite mišice quadriceps imenujemo tudi patelarni tendinitis. Ta povzroča bolečine v spodnjem delu pogačice, večinoma v eni nogi. Patelarni tendinitis se pogosto pojavlja pri tekačih, sicer je to bolezen rastne dobe.

ESWT zdravljenje stresnega sindroma tibie (shin splint) – Stresni sindrom tibie, znan tudi kot shin splint, je boleč občutek v goleni. Bolezen se pojavi po vadbi. Eden od razlogov za bolečino je prevelika obremenitev mišic. Shint splint se najpogosteje pojavlja pri športih s hitrimi spremembami smeri, lahko pa tudi pri netreniranih športnikih, po pridobitvi telesne teže ali po spremembi obutve.

Komolec
 • Epikondilitis, teniški ali golferski komolec
 • Trigger points podlaktnih mišic

ESWT zdravljenje epikondilitisa (teniški komolec) – Epikondilitis je boleče draženje izhodiščnih kit mišic podlakti. Značilna je cirumskriptna bolečnost in oteklina preko pritrditve mišice na komolcu in bolečina se sproži ali poveča pri delovanju teh mišic. Glede na lokacijo se epikondilitis imenuje teniški ali golferski komolec.

Hrbet
 • lumbalgija – bolečina v spodnjem delu hrbta, dorzalgija
 • dorzalgija – bolečina v osrednjem delu hrbta
 • zdravljenje Trigger points pri lumbalgiji in dorzalgiji
Ostale indikacije
 • Trohanterni tendinitis
 • Pre- in patelarni burzitis
 • Burzitis v ramenskem sklepu
 • Utesnitveni sindom
 • Hondropatija pogačice
 • Hipertrofična insercija – npr. tuberositas tibije
 • Cervikalni sindrom
 • Metatarzalgija
 • Kronične entezopatije splošno
 • Ponavljajoča se posledica mišične poškodbe (brazgotinasto zaraščanje)
 • Psevdoartroze, zapoznelo in moteno celjenje kosti, stres frakture
 • Povrhnje in globoke trigger točke – splošno
Kontraindikacije

Hemofilija, antikoagulantna terapija, tromboza, maligna stanja, nosečnost, diabetična polinevropatija, otroci v rastni dobi, kortizonska terapija (6 tednov presledka do ESWT)

p

Kako uspešna je ESWT terapija?

Po samo 2-3 terapijah več kot 80 % bolnikov poroča popolno okrevanje ali znatno zmanjšanje bolečine.

p

Kako se terapija izvaja?

Terapevt lokalizira regijo bolečine s palpacijo ali s pomočjo udarnih valov in obravnava ugotovitve z vami. Na kožo je nato nanesen gel, ki omogoča, da se udarni valovi vnašajo v telo neboleče in skoraj brez izgube energije. Po teh pripravah, se udarni valovi sprostijo v bolečo regijo na telesu. Terapija traja od 5 do 10 minut, odvisno od resnosti poškodbe. Na splošno so potrebne 2 do 3 terapije v tedenskih intervalih.

Kombiniranje ESWT in RSWT omogoča optimalni učinek, širši spekter indikacij in možnost zdravljenja globlje ležečih tkiv

ESWT – visokoenergetski fokusirani pulz ali val; dinamični energetski razpon od 0,01 do 0,55mJ/mm2 (max. 62MPa) – pritisk v posameznem pulzu naraste na več sto ali celo na tisoč Barov in nato pade v kratki časovni enoti ene mikrosekunde; terapevtska globina od 0 do 65mm, frekvenca od 1 do 8 Hz; nastajajo v elektromagnetnem aplikatorju, količina energije, ki vstopa v tkivo preko velike površine kože zmanjša boleči občutek, a vseeno dosežemo visoke energije v žariščni točki, cilindrični sistem aplikacije omogoča doseganje globine (debelost ni ovira).

RSWT – nizkoenergetski radialni pulz; pnevmatično generiran, kinetična energija se pretvori v akustično in ta se aplicira na pacienta; so specifična akustična dogajanja v območju ene mikrosekunde z dvigom amplitude par nanosekund in amplitudo pritiska od 10 do 100 MPa. Destruira celično membrano – nociceptorji ne morejo več pošiljati bolečinskih signalov, zvišuje količino bolečino inhibirajočih substanc – posledično se zniža mišični tonus v bolečem področju; deluje na sinapso, v kateri je shranjen spominski engram – long form modifikacija – pri kroničnih bolečinskih sindromih in ga prekine – restavrira fiziološko stanje in s tem normalen mišični tonus. Zviša tudi metabolizem v slabše prekrvljenih področjih. Ima stranske učinke: v obdobju 3-7 dni lahko nastane lokalna oteklina, rdečina, manjši hematom, petehije, bolečina po tretmanu, kožne lezije po predhodni kortizonski terapiji. Le ti morajo izginiti do naslednjega tretmana.