Telefonsko naročanje na 031-647-815

Ultrazvočna diagnostika

Ultrazvok je enostaven, varen in neboleč način diagnostičnih preiskav. Deluje tako, da na točno določene dele telesa pošiljamo signale visoke ferkvence, ki povrzočajo “odmeve”, ki jih nato zajemamo s posebno napravo. Pri tem se ne uporablja nobenih invazivnih posegov ali radiacije. Izvajamo samoplačniške ultrazvočne diagnostične preglede celega telesa brez čakalne dobe.

Ultrazvok mehkih tkiv in sklepov

Ultrazvočna preiskava sklepov in mehkih tkiv gibal je neinvazivna, neškodljiva in ponovljiva preiskava.

Med ultrazvočnim pregledom opazujemo sklepe, obsklepne mehkotkivne strukture ali pregledujemo različne skupine mišic. Najpogosteje je preiskava namenjena oceni strukture, oblike in poteka mišic, kit in obsklepnih vezi, lahko pa vsebini in obliki sklepa. Ultrazvočna preiskava omogoča tako statično kot dinamično ocene struktur.

Največkrat ultrazvočno pregledujemo ramenske, komolčne, zapestne, kolenske, gleženjske, kolčne sklepe in male sklepe rok in nog.

Preberite več ›

Ultrazvok trebuha

Ultrazvok trebuha (UZ trebuha) in trebušnih organov je neboleča in neškodljiva preiskovalna metoda, s katero ugotavljamo stanje trebušnih organov, odkrivamo vzroke bolečin v trebuhu, sledimo razvoju bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Priporočljiv je tudi kot preventivna preiskava, pri kateri preverimo stanje trebušnih organov in pravočasno odkrijemo morebitne bolezenske spremembe.

Ultrazvok trebuha nam da končno diagnozo ali pa pomaga pri izbiri najprimernejše nadaljnje diagnostične metode.

Preberite več >

Ultrazvok skrotuma in testisov

Z ultrazvokom preiskujemo skrotum (modnik,mošnja) in testise (moda). Ultrazvočna preiskava testisov je varna in neboleča.

Pacienti prihajajo na preiskavo zaradi zatrdline v testisu, bolečin in otekanja testisov, poškodb skrotuma ali nespuščenega testisa. Pri ultrazvočnem pregledu lahko zaznamo vnetja v obmodku in testisih, tumorje testisov, razširitve ven (varikokele) in tekočino med ovojnicami testisov (hidrokela).

Preberite več >

Ultrazvok dojk

Ultrazvok je preiskava izbora za opredelitev tipljivih zatrdlin dojk pri ženskah, ki so mlajše od 40 let, saj je takrat struktura dojk gosta in z mamografijo slabše pregledna.

Ultrazvočna preiskava dojk je koristna tudi za razjasnitev mamografsko vidnih nepravilnosti in za opredelitev tipljivih zatrdlin ob negativni ali nepregledni mamografiji.

Preberite več >

Ultrazvok vratu in ščitnice

Ultrazvok ščitnice in vratu je pomembno orodje za ugotavljanje bolezenskih sprememb mehkih delov vratu, pri načrtovanju posegov in sledenju uspešnosti zdravljenja.

Na vratu lahko pregledujemo žleze slinavke (lahko zaznamo vnetje, odkrivamo kamne v izvodilih in tumorje), bezgavke na vratu (vnetja, maligna obolenja). Ultrazvok je pomemben pri oceni stanja ščitnice. Pri ultrazvočni preiskavi ščitnice dobimo pomembne podatke o velikosti, zgradbi in prekrvljenosti ščitnice, zaznamo razne tvorbe in ciste in ocenimo njihovo pomembnost. Z ultrazvokom ščitnice lahko posumimo na vnetje (zlasti avtoimunsko).

Preberite več >

Priprava na pregled

Pri pregledu trebušnih organov morajo biti preiskovanci tešči oz. zadnji lažji obrok naj bo vsaj šest (6) ur pred pregledom. Prav tako mora preiskovanec 1 uro pred pregledom popiti pol (1/2) litra navadne vode ali nesladkanega čaja in NE izprazniti mehurja. Za ostale ultrazvočne preiskave posebne priprave niso potrebne.