Telefonsko naročanje na 031-647-815

Pregled in odstranjevanje kožnih znamenj in tvorb

Specialist za plastično estetsko kirurgijo pri pregledu izvede odstranjevaje znamenj in ostalih kožnih in podkožnih tvorb. Pregled sumljivih znamenj se opravi s posebnim aparatom – dermatoskopom z ustrezno povečavo, na podlagi česar vam kirurg svetuje, katere kožne spremembe bi bilo iz medicinskega razloga potrebno odstraniti in jih tudi poslati na patohistološko analizo.

Zakaj odstranjevati kožne tvorbe in znamenja?

Večina kožnih tvorb in znamenj je povsem benignih, torej nenevarnih in za odstranjevanje le-teh se običajno pacienti odločajo iz estetskih razlogov. Včasih so kožne tvorbe lahko tudi moteče, saj se nahajajo na mestih, kjer so podvržene stalnemu mehaničnemu draženju (drsanje ob robove oblačil, poškodbe pri britju…). Le manjša skupina kožnih tvorb in znamenj pa je potencialno nevarnih za razvoj rakave bolezni ali lahko že kažejo znake razvoja le-te. V tem primeru vam ob izrezu omogočimo nadaljnjo obravnavo v obliki histo-patološke preiskave, ki bo dokončno pokazala, za kakšno kožno tvorbo gre.

Odstranjevanje kožnih tvorb in znamenj

Kirurško se kožne tvorbe in znamenja odstranjuje v lokalni anesteziji. To pomeni, da se sprva z injekcijo v okolici izrastka kožo omrtviči, tako da je cel poseg neboleč. Navadno je potreben šiv. Kirurška odstranitev kožne tvorbe traja približno 10 minut.

Ekscizija

Kirurška odstranitev kožne tvorbe (izrastki, pecljati fibromi, nevusi, znamenja, madeži po koži, bradavice) vključno s celotno debelino kože, ter z robom zdrave kože, da se zagotovi popolna odstranitev. Uporablja se tudi pri potencialno nevarnih kožnih tvorbah, ki zahtevajo patohistološki pregled. Navadno se izreže koža v obliki elipse.

Incizija

Kirurška odstranitev podkožnih tvorb (zamašene lojnice, lipomi, tujki podkožja, ciste, ateromi). Rez poteka skozi celotno debelino kože in je ponavadi malo daljši kot pa pod njim ležeča tvorba, zato da se le ta lahko odstrani v celoti. Kožni šivi so potrebni v kolikor ne gre za tvorbo z znaki vnetja.

Histološka preiskava

Histopatolog s histološko preiskavo pod mikroskopom in z različnimi barvanji določi vrsto in tip tkiva ter celic v vzorcu. Izvid histološke preiskave je pripravljen v 14-21 dneh.

Nega po posegu

Velikokrat se pusti kirurške rane na izpostavljenih predelih brez povoja tudi če so ob operaciji spete s šivi. Druge rane pa se pokrije z različnimi obliži ali povoji, ki pa se ga lahko včasih odstrani čez 2-4 dni. Takrat je večina ran že odporna na vodo in se jih lahko zmoči (tuširanje). Druge obliže pa se pusti do odstranitve šivov. Povoj ne varuje rane pred vnetjem. Čist zrak in čista voda sta za rano veliko bolj zdrava, kot pa umazan in preznojen povoj.

Odstranitev kožnih šivov

Deli telesa, ki imajo dobro prekrvavitev, kot je na primer obraz, celijo hitro, medtem ko drugi s slabo prekrvavitvijo, kot je na primer golen, stopala pa celijo počasi. Za to se šive na različnih delih telesa pusti različno dolgo. Od 6-9 dni na obrazu in 14-21 dni na nogi.

Mastna krema

Operacija začasno okvari naravno produkcijo olj v koži zato je koža okoli ran suha. Po treh dneh je dobro nanesti majhne količine nevtralne mastne kreme, posebno po kopanju.

Zapleti

Vsaka operacija se lahko zaplete z vnetjem in krvavitvijo. Če opazite povečano bolečino, oteklino ali rdečino okoli rane nas obvestite.

Zorenje brazgotinic

Brazgotine so večkrat trde in rdeče, ko še niso zrele. To je normalno. Zorenje brazgotin traja približno 12 mesecev, odvisno od starosti in tipa kože. V tem času se brazgotina zmehča, rdečina izgine. Ta proces lahko do neke mere pospešimo z nego brazgotin.

r

Dobro je vedeti

Zapletov pri odstranjevanju znamenj ne pričakujemo. Možni so manjši klasični zapleti, ki se lahko pojavijo pri vsaki vrsti posegov: manjša krvavitev na mestu posega, vnetje, blaga bolečina, rdečina na mestu posega.