Telefonsko naročanje na 031-647-815

Ultrazvok skrotuma in testisov

Z ultrazvokom preiskujemo skrotum (modnik,mošnja) in testise (moda). Ultrazvočna preiskava testisov je varna in neboleča. Pacienti prihajajo na preiskavo zaradi zatrdline v testisu, bolečin in otekanja testisov, poškodb skrotuma ali nespuščenega testisa.

Pri ultrazvočnem pregledu lahko zaznamo vnetja v obmodku in testisih, tumorje testisov, razširitve ven (varikokele) in tekočino med ovojnicami testisov (hidrokela).

Ultrazvočna preiskava razlikuje med benignimi in malignimi tumorji. Maligni tumorji se najpogosteje pojavljajo pri mlajših moških (med 20 in 45 letom). Kažejo se kot neboleča zatrdlina v modu. Zdravljenje je zelo uspešno, če jih pravočasno odrijemo. Pri moških, ki so operirani zaradi raka mod, je nujen reden ultrazvok mošnje in trebuha.

Z ultrazvokom ocenjujemo ali je sprememba v testisu cistična ali solidna, iščemo vzrok bolečine ali otekanja testisov (vnetje, torzija), prisotnost varikokele (nenormalna razširitev vene, ki drenira testis in posledičen zastoj krvi), lokacijo nespuščenega testisa.

p

Priprava na pregled

Za ultrazvočni pregled skrotuma in testisov ni potrebna priprava. Med pregledom preiskovanec leži na hrbtu. Ultrazvočni pregled testisov traja od 15 – 20 min.