Telefonsko naročanje na 031-647-815

Botox in polnila

Naj že kar takoj na začetku odpravimo eno večjih zablod: Pri lepotnih posegih botox uporabljamo za glajenje gubic in polnila oziroma filerje za nadomeščanje volumna

Botox

Botox oziroma botulinum toksin je snov, ki preprečuje krčenje mišic. V estetiki ga uporabljamo v zelo majhnih količinah, s čimer oslabimo določene mimične mišice, kar posledično zmanjša izrazitost gub na obrazu. Najpogosteje tretirana področja oziroma regije so čelo, med obrvmi, okrog oči, okrog ust, zgornji del nosu, brada… Z botoxom lahko tudi nekoliko dvignemo obrvi in ustna kota, ter korigiramo »gummy smile«, zožimo obraz, zgladimo manjše nepravilnosti vratu…

Lahko ga apliciramo z namenom zmanjšanja prekomernega potenja v pazduhah, dlani in podplatov ter preprečevanja glavobolov, povezanih s stiskanjem čeljusti ali škrtanjem z zobmi.

Postopek je praktično neboleč, saj ga izvedemo s tanko iglo, preko katere vbrizgamo tekočino botulina na predhodno določena mesta glede na obliko gub in sovpadajoče anatomske značilnosti.

Učinek se pokaže v roku tedna dni in traja cca 4-6 mesecev.

Po posegu se na mestu vboda lahko pojavi manjša modrica. Prvih nekaj dni odsvetujemo prekomerno fizično aktivnost, sončenje, savnanje in masažo tretiranega predela.

V izjemno redkih primerih lahko pride do spusta obrvi ali veke (v primeru prehoda oziroma migriranja tekočine botulina na sosednje mišice, ki jih nismo želeli paralizirati).

Morebitni zapleti so prehodne narave, zato je aplikacija botulinum toksina relativno varna in dolgoročno ne pušča posledic.

Polnila/Filerji

Polnila oziroma filerji so pripravki iz hialuronske kisline, ki je sicer naravna sestavina telesa. Uporabljamo jih za povečanje volumna določenih delov telesa, največkrat obraza, s čimer želimo zagotoviti skladnejši videz, ki nam ni bil prirojen ali pa se je volumen z leti izgubil in bi ga radi ponovno nadomestili.

Najpogosteje jih apliciramo z namenom skladnejše oblike ustnic, lic, brade in nosu, za zapolnitev globjih gub (npr. od nosa do ustnih kotičkov, na čelu, okrog oči, na vratu) ali za pomladitev hrbtišča dlani.

Preparat apliciramo pod kožo z iglo oziroma kanilo. Za omrtvičenje kože po potrebi uporabimo lokalni anestetik.

Po posegu priporočamo hlajenje oblikovanega predela. Možno je da se pojavi pehodna oteklina ali modrica, v redkih primerih lahko pride do zatrdline na tem mestu oziroma do prehodne okužbe.

Izjemno redek zaplet se zgodi, kadar polnilo zapre večjo žilo v okolici.

Zelo pomembno je, da izberete in zaupate usposobljenemu in iskušenemu strokovnjaku, ki bo morebiten zaplet pravočasno prepoznal in ustrezno ukrepal, da ne bi prišlo do trajnih posledic.

r

Dobro je vedeti

Pomembno je, da pred posegom ne uživate zdravil oziroma snovi, ki preprečujejo strjevanje krvi.